Mengelmoes van culturen in Suriname

by Raj

Suriname (Sranan) kent een mengelmoes aan culturen, de voorouders van de Surinamers komen namelijk van over de hele wereld. En dat is best te merken. Indianen worden gezien als de oorspronkelijke bevolking van Suriname. Nu wonen er nog een paar duizend in Suriname.

De oorsprong van alle andere inwoners moeten we elders zoeken, Hindoestanen uit India, Creolen en Marrons uit Afrika, Javanen uit Indonesië, Joden uit Spanje en Portugal, Boeroes uit Nederland, Chinezen en Brazilianen. Dit geheel wordt aangevuld met, voornamelijk Nederlandse stagiaires en toeristen, die hier vaak voor korte tijd zijn, maar wel een invloed hebben op het geheel.

Als buitenstaander in het land merk je de verschillende culturen het best in de eetgewoonten. Tot de nationale Surinaamse gerechten behoren roti (dankzij de Hindoestanen), saotosoep (Javaans), bami ( Chinezen) en cassave en al zijn afgeleiden (Marrons).

Surinamers kennen ‘No Spang’ (geen stress) en zijn echte levensgenieters! Als je lang in Suriname verblijft, zul je hier echt aan moeten wennen.

Related Articles

Leave a Comment