Build your dream

by Raj

Suriname is een mooie plek om een huis aan te schaffen. Wonen of vaker op vakantie in de tropen is zeker een mooie manier om van het leven te genieten. Het weer is tropisch en prima en de mensen spreken er Nederlands. Veel mensen willen een vakantiehuis kopen in Suriname, anderen willen juist emigreren naar dit zonnige land.

Je kunt een bestaand huis komen of een eigen droomhuis bouwen. Er worden ook wijken gecreëerd waar je de huizen voor de bouw kunt kopen. In Suriname heb je verschillende soorten huizen. Woningen zijn goedkoper dan in Nederland en je kunt zeker een goed huis kopen wanneer je je eigen huis in Nederland verkoopt en besluit te emigreren naar Suriname.

Een eigen huis bouwen is voor velen een droom. Mensen beginnen met het realiseren van hun lang gekoesterde wens, hebben vaak geld gespaard, maar beseffen niet altijd wat de risico’s zijn. Velen noemen zich een goede bouwer of aannemer in Suriname, maar tijdens de bouw kom je erachter dat de kwaliteit te wensen overlaat. Het komt vaak voor dat men voor het bouwen van een huis meerdere keren van aannemer/bouwer moet wisselen. Verder willen bouwers vaak vooraf betaald krijgen, waardoor risico’s voor wanprestaties ook bij jou komen te liggen.

Een huis zelf bouwen heeft wel als voordeel, dat je het volledig kan laten bouwen zoals je dat zelf wil. Als je het goed aanpakt, is het goedkoper om zelf een huis te bouwen dan een bestaande woning te kopen. Als je als particulier een huis laat bouwen moet je zeker met een betrouwbare aannemer en architect in zee gaan. Daarnaast moet je tijdens de bouw continue een vinger aan de pols houden. Dit kost, naast het geld wat ermee gemoeid is, ook veel tijd en moeite.

Het is erg belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de regenperiode. Veel rioleringen werken niet goed tijdens de regentijd, dus hier moet je op letten wanneer je op zoek gaat naar een woning. Zorg dus dat je de huizen ook bezichtigd tijdens de regenperiode. Alleen zo kun je zien of de riolering goed functioneert.

Suriname is ook een prima land om je eigen vastgoed te bouwen. Je moet dan wel in het bezit zijn van vergunningen en een goed bouwplan. Je kunt pas een vergunning krijgen wanneer je een goed bouwplan hebt en genoeg geld beschikbaar. Ook een financieel adviseur kan je aardig op weg helpen wanneer je zelf een woning wilt kopen, bijvoorbeeld Benefice adviseurs.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat de titel van de grond is waarop het huis staat en wat dat betekent. Er zijn grofweg twee grondtitels mogelijk namelijk ‘eigendom’ en ‘domeingrond’. Domeingrond is nog eigendom van de staat, u dient hierop grondhuurrecht aan te vragen. Bij het verkrijgen van dit grondhuurrecht is het een vereiste dat u ingezetene bent in Suriname. Als u zich niet permanent gaat vestigen in Suriname is dat daarom niet mogelijk. Bij eigendomsgrond is er geen probleem, die grond is particulier bezit en kunt u gewoon kopen.

Related Articles

Leave a Comment