De North Commewijne Tourism Cluster heeft succesvol een Projectvoorstel bij Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB) ingediend. Het fietspad van Noord Commewijne wordt door inspanningen van de overheid, private sector en de plaatselijke gemeenschap gerehabiliteerd. Het project omvat het herstel en verharding van het slechte deel van een 24 kilometer lang fietspad langs de Commewijnerivier, van Rust en Werk tot Bakkie Alliance.
Het Noord-Commewijne plantagepad bestaat al een paar honderd jaar, maar is ondertussen al meer dan twintig jaar grotendeels onbegaanbaar. Dit gebied heeft een zeer hoge historische waarde en is rijk aan cultuur, fauna en flora.
Dit autovrij pad gaat onder meer langs de locaties: Rust en Werk, Margaretha, Frederiksdorp, Marienbosch, Kroonenburg, Mon Souci, Hecht en Sterk, Constantia, Bruinendaal tot Bakkie / Alliance. Ook herstel van kapotte bruggen op deze route maken deel uit van het project. Er moeten nog 4 bruggen – 2 grote en 2 kleine – worden gebouwd om het fietspad een aaneensluitend geheel te maken. Een groot gedeelte waar het fietspad moet lopen, is door het rivierwater weggespoeld. Ondernemers te Rust en Werk hebben voor eigen rekening al 2 bruggen gebouwd, die als model kunnen staan voor de nog te bouwen bruggen.
“Het fietspad zal een enorme boost geven aan dit gebied,” vertelt Bas Spek. “Toeristen die normaal een dagbezoek brengen aan Commewijne zullen met de komst van het fietspad minimaal één dag langer blijven. En is een enorme vraag naar veilige fietspaden langs attracties die interessant zijn en met de realisatie van dit project zal aan die vraag worden voldaan. De omgeving heeft echt van alles te bieden. Van cultuur en natuur tot lekker dineren en overnachten en van zwemmen in een lux bad tot het spotten van zeldzame vogels in het wild.”
Het fietspad zal ervoor zorgen dat toeristen geheel zelfstandig (dus zonder reisbegeleiding van een gids) hun trip kunnen ondernemen. Bij Leonsberg kan de oversteek worden gemaakt en eenmaal in Commewijne kunnen zij dan op de fiets zelf overal heen. Autovrij bewegen in een natuur- en cultuurrijk gebied is een van de meest populaire trends bij de hedendaagse toerist. Met inachtneming van de korte afstand van Paramaribo en de goede bereikbaarheid van de rechteroever van de Commewijnerivier, zal het fietspad best eens die extra impuls kunnen zijn voor een snelle groei én ontwikkeling van het toerisme in dit gebied.
Er is een volledige participatie van de ondernemers in het gebied. Grassalco heeft symbolisch de overdracht gedaan voor het nodige steenslag voor de verharding van een 24 kilometer lang traject, een plan waarmee de cluster van 17 bedrijven toerisme in het gebied een boost geeft. Het project kost naar schatting US$ 350.000. De overheid komt in met US$ 150.000, Grassalco, Staatsolie en Van Alens Industrie, komen in met materiaal. Ook uit gesprekken met ondernemers in het gebied is gebleken, dat deze uit eigen middelen reeds enorm hebben geïnvesteerd om dit project te ondersteunen.